Особливості роботи з латексною фарбою

Під час вибору фарби виникає питання як з нею працювати, які її особливості і переваги, на що звертати увагу. У цьому матеріалі ми детально розглянемо, що таке латексна фарба, і чим вона відрізняється від інших.

Латексна фарба – це матеріал на водній основі, до складу якого входить латексний полімер. За рахунок цього утворюється міцне покриття,  стійке до дії сонячних променів і вологи. Окрім цього латексні фарби зручні у використанні: рівномірно наносяться, не розбризкуються, а інструменти легко можна відмити мильною водою.

Переваги:

  1. Немає запаху.
  2. Економічність – низька витрата продукту при збереженні високої покривної здатності. Норма витрати 110-150 г\м2.
  3. Екологічність. Гіпоалергенна латексна фарба «LOTOS» Maxima – безпечна для здоров’я і не викликає подразнення чи алергічних реакцій.
  4. Частіше за все випускається у білому кольорі, але її легко можна заколерувати у будь-який відтінок ручним чи машинним способом.
  5. Утворює «дихаюче» покриття.
  6. Має довгий термін експлуатації.
  7. Стійка до вигорання та розтріскування.
  8. Стійка до багаторазового інтенсивного миття.
  9. Легко наноситься і приховує мікротріщини.
  10. Для фарбування можна використовувати пензлик, валик і розпилювач.

Недоліки:

  1. Потребує попередньої підготовки перед нанесенням на мінеральну, дерев’яну і металеву поверхню.
  2. Мити стіни можна лише після 28 днів після нанесення.
  3. Поверхня має бути ідеально рівною.

Сфера застосування

Латексна фарба торгових марок Maxima і Delfi призначена внутрішніх робіт.  Однак фарбу латексну «Mattlatex» Farbex можна застосовувати як всередині, так і зовні.

Фарба призначена для поверхонь виконаних із мінеральних (цементна і цементно-вапняна штукатурка, шпаклівка, цегла, гіпс, бетон) та дерев’яних основ, шпалер на паперовій і скловолокнистій основі.

Застосовується для стін і стель у приміщеннях з нормальною і підвищеною вологістю. Підходить для дитячої кімнати, спальні, коридору,  медичних, дошкільних та навчальних закладів, житлових та офісних приміщень,  виробничих та комерційних приміщень, і т.д.

Не призначена для фарбування підлоги, дверей та меблів.

Залежно від якості латексної фарби її поділяють на класи:

Еліт: Гіпоалергенна латексна фарба «LOTOS» Maxima, Фарба латексна матова «Megalatex» Maxima, Глибокоматова латексна фарба «Silk Touch 1» Maxima, Матова латексна фарба «Silk Touch 3» Maxima, Шовковисто-матова латексна інтер’єрна фарба «Silk Touch 7» Maxima.

Преміум: Фарба латексна «Mattlatex» Farbex

Стандарт: Фарба латексна акрилова «Profi Latex» Delfi

Різновиди латексної фарби

Окрім цього латексні фарби відрізняються за ступенем блиску готового покриття і можуть поділяються на матові, напівматові, напівглянцові та глянцеві. Кожен із різновидів має свої особливості, знаючи які, легше підібрати потрібний продукт до свого інтер’єру.

Матова латексна фарба більше піддається забрудненню, але повільно втрачає свої властивості під час миття. Матова фарба візуально зменшує простір, але здатна приховати незначні нерівності поверхні. В той час як глянцева, навпаки – менше піддається забрудненню, збільшує простір, але перед фарбуванням, стіна повинна бути ідеально рівною, інакше помітні будуть найменші недоліки.

Особливості нанесення

Перед нанесенням фарби варто пройти підготовчі етапи. Якщо стіна або стеля раніше була непофарбована, то її слід очистити від пилу та забруднень, усунути дефекти і загрунтувати. Якщо вже була пофарбована, тоді достатньо очистити поверхню від попереднього шару покриття та забруднень.

Ще важливий нюанс, який допоможе вам у роботі з латексною фарбою – це те, що вона має густу консистенцію. У такому вигляді працювати з нею буде важко. Тож перед нанесенням добре перемішайте фарбу, при необхідності слід розбавити водою, але не більше 10% від ваги фарби. Вливати воду треба поступово і постійно перемішувати.

Найчастіше латексні фарби наносять в 1-2 шари за температури повітря та робочої поверхні від + 10 °С до + 35 °С та відносної вологості повітря не більше 80 %. Час висихання одного шару становить не більше години, однак наступний краще наносити через 2-4 години.

To top