Емаль ПФ-115 – застосування, характеристики та фарбування

Емаль ПФ-115 – один із найпопулярніших лакофарбових матеріалів, які використовують під час будівництва чи ремонту. Через те, що фарба атмосферостійка, її застосовують для внутрішніх та зовнішніх робіт – фарбують двері, стіни всередині та зовні будівель, альтанки, лавки тощо.

Лакофарбовий матеріал утворює на поверхні плівку, тому він стійкий до вологи. Завдяки цій властивості емаль служить гарним захистом для дерев’яних та металевих деталей від корозії та загнивання, а також від проникнення грибків чи комах. Крім того, вона стійка до дії ультрафіолету, тому не вигоряє на сонці протягом тривалого часу.

Що означає маркування ПФ-115

Літери ПФ у маркуванні означають, що її головний компонент – пентафталевий лак. Це похідна алкідних смол, які добре розчиняються в аліфатичних розчинниках типу уайт-спіриту. Саме за рахунок цих смол фарба утворює на поверхні захисну плівку, непроникну для фізичних та хімічних впливів довкілля. Також завдяки пентафталевому лаку вона має гарну перекривну здатність.

Цифра «1», яка йде за літерами, означає, що лакофарбовий матеріал придатний для зовнішньої обробки в широкому спектрі кліматичних умов. Відповідно до нормативних документів, ПФ-115 можна використовувати для покриття дерев’яних та металевих поверхонь усередині та зовні приміщень, у тому числі й таких, що піддаються атмосферним впливам. Цифра «15», каталожний номер емалі.

Призначення та сфери застосування

Завдяки високій в’язкості та чудовій адгезії, сфера застосування ПФ 115 дуже широка.

Емалями ПФ-115 можна фарбувати:

  1. метал;
  2. дерево;
  3. бетон;
  4. штукатурку;
  5. шпаклівку;
  6. цегла.

 

Використовується емаль переважно для зовнішніх робіт для конструкцій, що знаходяться під відкритим повітрям. Застосовується як у вигляді моношарового покриття, так і у складі багатошарових, у поєднанні з ґрунтами, антикорозійними та антисептичними просоченнями, ізолюючими шарами. Власними антисептичними та бактерицидними властивостями емаль не має, тому при обробці дерева та стін із цегли чи бетону у вологих умовах такі добавки необхідні.

Виходячи із якості виділяють класи емалей:

  1. еліт (Емаль високоякісна Maxima);
  2. преміум (Емаль ПФ-115 п Farbex);
  3. стандарт (Емаль ПФ-115 п Delfi);
  4. економ (Емаль ПФ-115 п DekArt);
  5. субєконом.

Схеми фарбування емаллю ПФ-115

1. Фарбування металу емалями пф-115.

Нові металеві поверхні – очистити від пилу, забруднень, знежирити.

Поверхні , що були раніше пофарбовані, старі – очистити від лакофарбового матеріалу, що відшаровується, а також слабо зв’язаних шарів до міцної основи механічним (скребок, щітка), термічним (фен гарячого повітря, інфрачервоне випромінювання) або хімічним (засоби видалення фарби) способом. Ретельно очистити від іржі щіткою по металу або шліфувальною шкуркою. Для досягнення кращої адгезії (прилипання) раніше покриту масляною або алкідною фарбою поверхню обробити шліфувальною шкуркою та знежирити.

Поверхні, що вже вкриті корозією, перед ґрунтуванням обробляються інгібіторами іржі. Ці склади наносяться після механічного очищення металу від іржі та жирів. Фарбуються метали емаллю ПФ 115 проводять у два шари.

Метали всіх видів фарбуються емаллю тільки після ґрунтування ґрунтовками  ГФ 021 або аналогами, сумісними з пентафталевими фарбами. В індексі ґрунтовок обов’язково повинна першою стояти цифра 0.

2. Фарбування дерева емальями.

По дереву емаль наноситься без ґрунтовки в 2 – 3 шари. Якщо є потреба (рекомендовано), обробити поверхню деревини антипіренами, антисептиками та фунгіцидами, сумісними з пентафталевими фарбами.  Нові – очистити від пилу та забруднень.

Раніше пофарбовані, старі дерев’яні поверхні – очистити від лакофарбового матеріалу, що відшаровується, а також слабо зв’язаних шарів до міцної основи механічним (скребок, щітка), термічним (фен гарячого повітря, інфрачервоне випромінювання) або хімічним (засоби видалення фарби) способом. Слід уникати застосування методів очищення, які можуть пошкодити деревину (наприклад, піскоструминним апаратом). Наявні на дерев’яній поверхні отвори, щілини або нерівності вирівняти шпаклівкою для дерев’яних і мінеральних поверхонь ТМ Farbex. Зашпакльовану поверхню відшліфувати до гладкості, пил від шліфування видалити.

Якщо сумніваєтесь, що краще обрати для захисту метала, можна почитати статтю Яке покриття вибрати ґрунт-емаль чи ґрунт+емаль?

3. Штукатурка, бетон, цегла.

Ці матеріали фарбуються емаллю в 2 – 3 шари без ґрунтовки. Але бажано використовувати антиплесневі препарати — емаль утворює щільну поверхню з низькою паропроникністю і залишкова вологість може спричинити появу сприятливих умов розвитку цвілі і грибка в масиві матеріалу, якщо там залишилися суперечки шкідників.

При фарбуванні будь-якого матеріалу поверхня повинна бути ретельно очищена від пилу і просушена. Залишкова вологість має перевищувати 10 – 15%. Свіжі бетонні стіни та фундаменти, а також цегляні споруди можна фарбувати не раніше ніж через півроку після закінчення монтажу. Інтервал між нанесенням наступного шару фарби – не менше доби.

У більшості випадків у заводській тарі фарба продається повністю готовою до застосування. Але після відкриття банки розчинник починає інтенсивно випаровуватися і щільність емалі зростає. Для приведення фарби в робочу консистенцію використовують уайт-спірит або сольвент, а також їх суміші. Бензин і гас застосовувати не рекомендується – вони хоч і розчиняють емаль, але значно змінюють її відтінок і блиск.

Під час підготовки фарби до роботи її необхідно ретельно перемішати, додаючи розчинник дрібними порціями. У процесі роботи фарбу також потрібно періодично перемішувати.

Більш детально про продукцію

To top